وبلاگ » دلایل داغ شدن موتور ماشین و راه های پیشگیری و حل آن
 

دلایل داغ شدن موتور ماشین و راه های پیشگیری و حل آن

 

داغ شدن موتور خودرو از آن دسته مشکلاتی می باشد که گاهی اوقات اتفاق افتاده و در صورت عدم مدیریت مناسب و رفع مشکل، می تواند مشکلات جدی برای موتور و خودرو ایجاد نماید.

لذا آگاهی از دلایل داغ کردن خودرو، روش های پیشگیری از بروز چنین اتفاقی و همچنین اطلاع از اقدامات ضروری و لازم در زمان داغ کردن موتور خودرو یا جوش آمدن آن می تواند از بروز حوادث و خسارات بعضا جبران ناپذیر پیشگیری نماید.

 

دلایل داغ شدن موتور ماشین

 

داغ شدن موتور خودرو ممکن است به دلیل چندین عامل باشد. در زیر، به چند دلیل اصلی که می تواند موجب داغ شدن موتور خودرو گردد، اشاره می کنیم :

 

1) کمبود مایع خنک‌کننده

اگر مایع خنک‌کننده موتور (آب و یا مخلوط آب و ضدیخ) به مقدار کافی در مخزن خنک‌کننده نباشد، ممکن است موتور به طور ناگهانی داغ شود. این مایع به منظور جلوگیری از افزایش دما و جهت حفظ دمای مناسب موتور به کار می‌رود.

 

2) آب‌رسانی ناکافی

سیستم آب‌رسانی موتور، شامل پمپ آب و شلنگ‌ها، باید به خوبی کار کنند تا از افزایش گرمای تولید شده در موتور جلوگیری شود. اگر پمپ آب یا شلنگ‌ها دچار خرابی یا نقص شوند، ممکن است آب به درستی به موتور منتقل نشده و دمای موتور افزایش یابد.

 

3) سطح روغن ناکافی یا کیفیت ناپایدار

روغن موتور باید به میزان مناسب و با کیفیت مناسبی در موتور موجود باشد. کمبود روغن یا استفاده از روغن با کیفیت پایین می‌تواند منجر به افزایش دما و داغ شدن موتور شود.

 

4) خرابی در سیستم ترموستات

 ترموستات یک قطعه مهم است که دمای موتور را کنترل می‌کند. اگر ترموستات به درستی کار نکند یا خراب شود، ممکن است دمای موتور به طور ناگهانی افزایش یابد.

 

 

5) پیچیدگی در سیستم الکتریکی

مشکلات در سیستم الکتریکی مانند خرابی در سنسورها یا مدارهای کنترلی می‌توانند منجر به داغ شدن موتور شوند.

 

6) خرابی واترپمپ

یکی از وظایف واترپمپ، ورود مایع خنک کننده به موتور با سرعتی مشخص و یکنواخت است. با خراب شدن یا بروز شکستگی در واتر پمپ، فرایند ورود آب موتور نامنظم شده و موجب افزایش دمای موتور می گردد.

 

7) خراب بودن واشر سرسیلندر

واشر سرسیلندر یکی از مهم ترین قطعات موتور می باشد. زیرا وظیفه آب بندی بین بلوک موتور و سرسیلندر را انجام می دهد. کاربرد واشر سرسیلندر، آب بندی سیلندرها و جلوگیری از نشتی بین این دو قسمت مهم موتور است. از نشانه های خرابی واشر سرسیلندر کم شدن آب رادیات، صدای شبیه به درب نوشابه موقع باز کردن درب رادیاتور و استارت خوردن غیرمتعارف خودرو سرصبح می باشد.

 

در هر صورت، اگر موتور خودرو به طور مداوم داغ شده یا داغ شدن ناگهانی دارد، بهتر است به یک تعمیرکار متخصص مراجعه نموده و مشکل را تشخیص دهید تا از بروز آسیب های جدی در موتور جلوگیری گردد.


 

روش های پیشگیری از داغ شدن موتور خودرو

 

همانطور که گفتیم، داغ شدن موتور خودرو می تواند آسیب های بسیاری برای خودرو ایجاد نماید. پس بهتر است قبل از روی دادن هر مشکلی، از بروز چنین اتفاقی پیشگیری نمایید.

شما برای جلوگیری از داغ شدن موتور خودرو، می‌توانید اقدامات پیشگیرانه‌ای انجام دهید. در ادامه به تعدادی از روش‌های پیشگیری از داغ شدن موتور ماشین اشاره شده‌ است :

 

1) تعویض و چک کردن دائمی مایع خنک‌کننده

همواره مطمئن شوید که مایع خنک‌کننده در سطح مناسبی قرار دارد و به موقع در صورت نیاز آن را عوض کرده و یا اگر خالی شده است، آب و یا ضدیخ به آن اضافه نمایید. این کار باعث حفظ دمای مناسب موتور می‌شود.

 

2) بررسی سیستم آب‌رسانی

در بازه های زمانی مختلف، شلنگ‌ها و پمپ آب را بازبینی کنید و اطمینان حاصل کنید که هیچ ترکیدگی یا نشتی در سیستم آب‌رسانی وجود ندارد.

 

3) بررسی درب رادیاتور

رادیاتور یکی از بخش مهم و حیاتی ماشین است که همواره معرض فشار جوش و بخار آب و داغی قرار دارد. بخشی از این فشار بر روی درب رادیاتور وارد شده و این درب به مرور زمان ضعیف و فرسوده می شود. با ضعیف شدن و نشتی درب رادیاتور، منجر به نشت آب و هوا و در نتیجه داغ شدن موتور می گردد. پس حتما در بازه های زمانی مختلف، درب رادیاتور را تعویض نمایید.

 

چک کردن درب رادیاتور


4) استفاده از روغن مناسب

روغن یکی از حیاتی ترین بخش های یک موتور می باشد. همواره سطح روغن موتور را بررسی کنید که خالی نشده باشد، در زمان و کیلومتر مشخص شده روغن را تعویض  و از روغن با کیفیت و مناسب برای خودرو استفاده کنید.

 

5) بررسی ترموستات

ترموستات را بررسی کنید تا اطمینان حاصل کنید که به درستی کار می‌کند. در صورت نیاز، ترموستات را تعویض کنید.

 

6) برنامه منظم برای انجام خدمات بازبینی و تعمیرات

همواره برنامه منظمی برای خدمات تعمیرات و بازبینی خودروی خود داشته باشید. این اقدامات می‌توانند به شناسایی به موقع مشکلات و جلوگیری از داغ شدن موتور کمک کنند.

 

7) مدیریت خودرو در دمای هوایی بالا

در شرایط آب و هوای گرم، مراقب باشید که موتور خودرو در شرایط ترافیک شدید یا در دماهای بالا به مدت طولانی فعال نباشد. اگر برایتان مقدور است، خصوصا در روزهای خیلی گرم سعی کنید در بازه های زمانی خنک‌تر رانندگی کنید.

 

8) بررسی سیستم الکتریکی

سیستم الکتریکی خودرو را بررسی کنید تا از عملکرد صحیح آن اطمینان حاصل کنید. خرابی‌های الکتریکی می‌توانند منجر به داغ شدن موتور گردند.

 

9) استفاده از سوخت مناسب

استفاده از سوخت مناسب و با کیفیت می تواند به سلامت خودرو تاثیر بالایی داشته باشد. همواره اطمینان حاصل کنید که به جایگاه های دارای سوخت باکیفیت مراجعه نمایید.

 

در نهایت با انجام این اقدامات پیشگیرانه، می‌توانید خطر داغ شدن موتور خودرو را به حداقل برسانید و عمر مفید موتور را افزایش دهید.


 

اقدامات لازم و فوری در هنگام داغ کردن موتور خودرو


هنگامی که موتور داغ می‌شود، اهمیت توقف فوری و اجرای اقدامات لازم به منظور جلوگیری از آسیب به سیستم خنک‌کننده و سایر بخش‌های موتور بسیار بالاست.

 

 

در صورتی که موتور خودرو داغ کرده و حرارت آن بیش از سطح استاندارد بالا رود، می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید تا خطرات احتمالی را کاهش داده و به موتور خودرو کمک کنید که سریع‌تر به دمای عادی بازگردد :

 

1) توقف فوری

در صورتی که دمای موتور به حدی افزایش یافته که به مرز خطر رسیده است، خودرو را فوراً در جای ایمن کنار جاده یا در محل مناسبی متوقف کنید.

 

2) خاموش کردن موتور

اگر آب خودرو جوش آمده، ماشین را هرگز خاموش نکنید. اما در صورت صرفا بالا رفتن دمای موتور، موتور را خاموش کنید تا از تولید حرارت کاسته شود.

 

3) انتظار برای خنک شدن

عجله نکنید و سعی کنید به موتور زمان کافی برای خنک شدن بدهید. در این مدت، از لمس بخش‌های داغ موتور خوداری کنید.

 

4) بررسی مایع خنک‌کننده

بررسی کنید که سطح مایع خنک‌ کننده در مخزن آن به میزان مناسب می باشد یا خیر. اگر آب در مخزن در حال جوشیدن است، از باز کردن سریع درب بدون انجام اقدامات ایمنی و احتیاطی خودداری نمایید. چرا که می تواند منجر به آسیب های جدی به صورت و سایر بخش های بدن گردد.

 

5) بررسی شلنگ‌ها و پمپ آب

شلنگ‌ها را بررسی کنید و اطمینان حاصل کنید که هیچ ترکیدگی یا نشتی وجود نداشته باشد. همچنین، عملکرد پمپ آب را نیز همواره بررسی کنید.

 

6) مراجعه به تعمیرگاه

اگر موتور شما دائما و به طور مداوم داغ می کند و شما نمی‌توانید مشکل آن را برطرف کنید، حتما پیش از بروز مشکلات بدتر، به تعمیرگاه خبره مراجعه نموده تا هر چه سریع تر، دلیل و مشکل ایجاد گرمای بیش از حد مشخص گردد.

 

نظرات