امروزه ماشین ها چیزی بیش از یک وسیله نقلیه هستند، آنها بسیار شبیه شریک زندگی شما هستند. چه یک بازدید معمولی از فروشگاه مواد غذایی باشد یا یک رانندگی طولانی آخر هفته، ماشینتان، شما را به هر کجا که می خواهید می برد.
اما درست مانند هر رابطه قوی که نیاز به توجه دارد، کلید سالم نگه داشتن خودروی شما و بدون دردسر در معاینات منظم و آگاهی از شرایط آن قرار دارد. خودروهای ما نیز مانند بدن ما گاهی علائم یک مشکل اساسی را نشان میدهند که ممکن است عملکرد خودرو را تحت تأثیر قرار دهد.
هر از گاهی چراغهای مختلف روی داشبورد شما ظاهر میشوند و این در شرایطی است که برخی از ما ممکن است آنها را نادیده بگیریم، در حالیکه این چراغهای هشدار نشانگر یک مشکل اساسی هستند.
چراغهای هشدار دهنده یا چراغهای اخطار در پشت آمپر خودرو برای نشان دادن وضعیت خاص خودرو به رانندگان مورد استفاده قرار میگیرند. این چراغها برای اطلاعرسانی در مواقع اضطراری یا وضعیتهای خاص استفاده میشوند.
در این مقاله با رایج ترین و مهم ترین چراغ های هشدار که می توانند روی داشبورد شما نمایش داده شوند آشنا می شوید تا بتوانید در زمان مناسب اقدامات مناسب را انجام دهید.
روغن موتور بخشی حیاتی از موتور خودرو شماست. موتور شما را روغن کاری می کند و اصطکاک بیش از حد را از بین می برد. بنابراین، روشن شدن این چراغ میتواند به این معنی باشد که فشار روغن خودرو کاهش یافته و روغن کافی وارد سیستم خودرو شما نمیشود.
رانندگی با خودرو با وجود هشدار فشار روغن، میتواند منجر به آسیب جدی و دائمی به موتور شود. بنابراین اگر چراغ هشدار فشار روغن روشن شد، ماشین را کنار زده و بعد از مقداری سرد شدن آن، سطح روغن موتور خود را بررسی کنید. اگر سطح روغن پایین است، می توانید مقداری روغن داخل آن بریزید.
اما اگر چراغ فشار روغن با وجود سطح نرمال روغن همچنان به روشن شدن ادامه دهد، می تواند به این معنی باشد که در سیستم گردش روغن، نشتی موجود بوده و یا حتی پمپ روغن معیوب باشد.
برای مصرف سوخت بهتر، چسبندگی لاستیک و عمر طولانیتر لاستیک، بسیار مهم است که فشار باد لاستیک خود را مطابق با سطوح فشار توصیه شده سازنده خود حفظ کنید. در برخی خودروها، چراغ هشدار فشار باد لاستیک زمانی که فشار یک یا چند لاستیک کمتر از حد لازم باشد، روشن می شود.
بنابراین، هنگامی که چراغ هشدار فشار باد تایر روشن می شود، به نزدیک ترین آپاراتی مراجعه نموده تا بهترین فشار باد را برای لاستیک حفظ کنید و تجربه رانندگی خود را بهبود ببخشید.
اگر علامت TPMS هنگام روشن کردن وسیله نقلیه خود به مدت 60 تا 90 ثانیه چشمک بزند و سپس روشن بماند، حتی اگر لاستیکهای شما به درستی باد شده باشند، مشکلی در TPMS شما وجود دارد.
روشن شدن چراغ هشدار آمپر آب یا چراغ هشدار دمای موتور به این معنی است که موتور شما بیش از حد گرم شده است. این می تواند به دلیل سطح پایین مایع خنک کننده، نشتی در سیستم خنک کننده، خرابی ترموستات یا نشتی در رادیاتور باشد.
اما مهم نیست که تشخیص واقعی چیست، بهترین راه برای جلوگیری از آسیب های اساسی این است که خودروی خود را کنار بکشید و اجازه دهید همه چیز خنک شود و مخزن آب را بررسی کنید. در صورت ادامه این اتفاق حتما بلافاصله به نزدیکترین تعمیرگاه مجاز مراجعه کنید.
روشن شدن چراغ هشدار لغزش (کنترل کشش یا تِرکشن کنترل) نشان می دهد که سیستم کنترل کشش وسیله نقلیه شما فعال شده است. سیستم کنترل کشش از سیستم ترمز ضد قفل (ABS) شما برای تعیین اینکه آیا یک چرخ سریعتر از بقیه می چرخد، استفاده می کند.
اگر تشخیص دهد که یک چرخ در حال لیز خوردن است، ترمز را فشار می دهد تا زمانی که خودرو دوباره کشش را به دست آورد. اگر در باران یا برف رانندگی می کنید، این امکان بسیار مفید است.
سیستم ترمز ضد قفل، عنصری حیاتی است که باید مراقب آن باشید. سیستم ترمز ضد قفل یک ویژگی ایمنی است که از قفل شدن چرخ ها در هنگام ترمز شدید جلوگیری می کند و باعث می شود کنترل خودروی خود را از دست ندهید.
علت روشن شدن چراغ هشدار سیستم ترمز ABS می تواند این باشد که مشکلی در سیستم ABS وجود دارد که باید برای اطمینان از حداکثر ایمنی در هنگام رانندگی، برطرف شود.
چراغ چک موتور یک چراغ زرد است که به شما در مورد مشکل موتور هشدار می دهد. در حالی که نیازی نیست با ظاهر شدن چراغ چک موتور فوراً آن را بکشید، بهتر است موتور را در اولین فرصت برای علائم مشکلات اساسی موتور مانند فشار کم روغن یا گرم شدن بیش از حد بررسی کنید. به طور کلی، اگر درب بنزین شما باز، شل یا ترک خورده باشد که باعث تبخیر سوخت می شود یا زمانی که مشکلی در سیستم انتشار وجود داشته باشد، این چراغ ظاهر می شود.
بنابراین، هنگامی که چراغ چک موتور ظاهر می شود، بهتر است که درپوش بنزین و سایر سیستم ها را بررسی کنید. اگر در هر زمانی با چراغ چک موتور چشمک زن مواجه شدید، مشکل را در صورت امکان با یک مکانیک بررسی کنید، زیرا چراغ چشمک زن موتور ممکن است نشان دهنده یک مشکل جدی باشد.
باتری ماشین شما نیروگاهی است که انرژی سیستم های الکتریکی و الکترونیکی ماشین شما را تامین می کند. علت روشن شدن چراغ باتری می تواند نشان دادن مشکل باتری و یا سیستم شارژ خودرو باشد. همچین چراغ هشدار باتری ممکن است نشان دهد که کابل باتری شل و یا آسیب دیده یا حتی دینام خراب شده است.
بنابراین، وقتی چراغ هشدار باتری را مشاهده میکنید، شاید لازم باشد باتری قدیمی خود را تعویض کنید یا کابلهای باتری و دینام خود را بررسی کنید. گاهش پس از روشن شدن این چراغ ممکن است متوجه محو شدن نور ساعت یا کم نور شدن چراغ های جلو شوید و یا در برخی موارد ممکن است ماشین شما اصلا روشن نشود.
احتمالاً با این چراغ داشبورد آشنا هستید (شاید کمی بیش از حد آشنا!). ساده ترین معنی چراغ هشدار بنزین این می باشد که سوخت خودروی شما کم شده است.
چراغ هشدار بنزین یا نشانگر سوخت پایین، یادآوری میکند که باید فوراً مخزن سوخت را پر کنید، زیرا رانندگی طولانی مدت با سوخت کم میتواند به پمپ بنزین شما آسیب وارد کند. لازم به ذکر است این چراغ هشدار در برخی خودروها به شکل یک پمپ بنزین با چراغ روشن نمایان می شود و در برخی خودروها، به شکل یک چراغ معمولا زرد رنگ نمایش داده می شود.
در مدل چراغ های زرد رنگ، معمولا وقتی مدتی از روشن شدن چراغ هشدار می گذرد و بنزینی وارد خودرو نمی شود، به حالت چشمک زن در آمده که به معنای رسیدن به انتهای ظرفیت بنزین خودرو می باشد.
رایج ترین چراغی که روی داشبورد و پشت آمپر ظاهر می شود، چراغ یادآوری کمربند ایمنی است که به شما یادآوری می کند که کمربند ایمنی خود را ببندید.
چراغ یادآوری کمربند ایمنی اغلب با صدای زنگ همراه است، بنابراین لحظه ای که چراغ یادآوری کمربند ایمنی را می بینید، حتما کمربند ایمنی خود را ببندید تا از ایمنی خود اطمینان حاصل کنید.
کیسه هوا بالاترین اولویت برای هر راننده خودرو است، زیرا ایمنی سرنشینان را در برابر صدمات و تصادفات تضمین می کند.
علت روشن شدن چراغ هشدار ایربگ این می باشد که یک یا همه کیسه های هوا معیوب می باشند و یا در سیستم کیسه هوا نقص کلی وجود دارد.
این علامت نشان می دهد که چراغ های مه شکن جلو یا عقب شما روشن است.
سیستم ترمز شاید مهمترین و حیاتی ترین بخش خودروی شما باشند. به همین دلیل است که هرگز نباید نشانگر هشدار ترمز را نادیده بگیرید.
اگر این علامت را روی داشبورد خود یا کلمه "BRAKE" را به رنگ قرمز مشاهده کردید، یا ترمز دستی درگیر است یا سیستم ترمز شما مشکل دارد. همچنین می تواند نشانه ای از نشت و خالی شدن روغن ترمز باشد. پس حتما روشن شدن این چراغ را جدی بگیرید.
روشن بودن این چراغ به معنای روشن بودن سیستم گرم کن شیشه عقب می باشد.
این سیستم در واقع نوعی المنت ساده می باشد که با فعال کردن کلید گرم کن، جریان به این المنت ورود کرده و بخار روی شیشه و همچنین یخ زدگی روی شیشه عقب را از بین می برد.